Seesami halvaa mis on halvaa

Mis on halvaa

Muinasjutuline idamaine maiustus - Halvaa

Mis on halvaa?

Halvaa on päritolult idamaine maiustus ning nagu nimetusestki on võimalik välja lugeda, tuleneb selle nimetus araabia keelest. Halvaa on tuntuks saanud läbi Türgi rahvusköögi, kus temast on saanud suurepärane rahvusmaiustus. Vanematest aegadest eksisteerib peamiselt kolm erinevat halvaa varianti; jahu-, manna- ja tahhiini halvaa. Neid kõiki ühendab see, et neid on lihtne valmistada, kuid nad kõik on sõltuvust tekitavad.

Halvaa taldrikul pistaatsiapähkliga.

Iidsed tahhiinihalvaa retseptid sisaldasid vähemalt kahte kohustuslikku komponenti — magustajana mett ja toitva koostisosana õlirikkaid (45-60%) purustatud seesamiseemneid (tahhiini).

Tänapäeval on halvaa valmistusviisid avardunud ning kõnealuse maiustuse tootmiseks kasutatakse sõltuvalt sordist siirupit, suhkrut, vahustatud karamellimassi, rasvaineid, jahu, munavalget, linnaseekstrakti, purustatud pähkleid ja mitmeid erinevaid õlirikkaid seemneid. Kõige tuntumad sordid on seesami ehk tahhiini, päevalille, maapähkli ehk arahhiisi, sarapuupähkli, india pähkli ehk nakra, rosina, kakao, vanilli jne halvaad.

Suhkrurikka ning õli- ja valguküllase tooraine koos kasutamine ongi  põhieelis, mis eristab seda paljudest teistest suures osas vaid suhkrul põhinevatest maiuspaladest. Eksisteerivad isegi suhkruvabad halvaad.

Halvaa on väga tuntud maiustus paljudes lõunamaa riikides. Nii võib halvaad kohata rahvusliku maiustusena peaaegu kõikides riikides, mis jäävad Kreeka ja Hiina vahele. Nendes riikides on halvaa tuntud maiustus, kuid nagu arvata võib, on selle valmistamise viis igas riigis erinev. Nii võib näiteks seesami halvaa olla kahes eri riigis täiesti erineva maitse ja struktuuriga.

Halvaa on selline maiustus, mille puhul kehtib ütlus: ulatad sõrme, võtab kogu käe! Tegu on ju sellise maiustusega, mille söömist ei saa lõpetada enne, kui see otsas on. Pole ime, et see on miljonite inimeste lemmik.

Kuidas halvaad süüakse?

Seesamihalvaad süüakse tavaliselt talvel, kuna see teeb seest soojaks. Seda saab süüa hommikusöögiks – pannes seda natuke leivale. See on sama hea kui maapähklivõi või nutella, või isegi  parem. Halvaad saab nautida ka magustoiduna.

Neile, kelle jaoks on halvaa liiga magus, soovitatakse halvaa peale pigistada natukene sidrunimahla, sest see neutraliseerib magususe.

Küpsetatud seesami halvaa

Eriti hea on halva magustoiduks kalaroogadele, kuna neutraliseerib kala järelmaitse. Türgi kalarestoranid on selle maiustuse viinud hoopis kõrgemale tasemele – halvaa serveeritakse lauale tulisena, mis teeb ta täiesti vastupandamatuks maiustuseks. Isegi nendele, kellele tavaliselt ei meeldi halvaa, on armunud küpsetatud halvaasse.

Kui sul tekkis soov proovida mesimagusat halvaad, siis selle valmistamise retsepte leiad näiteks siit.
Kui sa aga tahad proovida ehtsat Joraanias valmistatud seesami tahhiini halvaad, siis tule meile külla – Pähklipureja pakub sulle parimat valikut. Meil on olemas ka klassikaline seesemiseemne halvaa pistaatsia pähklitega, lisaks veel mandli, sarapuupähkli ja kakaoga halvaad. Proovi ja saa teada, miks pikad traditsioonid ei saa eksida!

Loe veel:
Delfi – Halvaa kui energiliste rahmeldajate maius.

Seesamiseemned aitavad võidelda liigesepõletikuga.

Kui Sa soovid maitsa mõnda imelist halvaad, siis oma valiku saad teha näiteks meie e-poes.

Jäta oma kommentaar

Scroll to Top