Mustad seesamiseemned

(25 arvustused)

10,90  /kg

Mustad seesamiseemned
Päritolu: Tadzikistan.

Jätka ostlemist

Mustad seesamiseemned on heaks valkude allikaks, neis on eriti palju aminohappeid metioniini ja trüptofaani. Viimane neist aitab meil organismis toota õnnehormoonina tuntud serontoniini. Seesamiseemned sisaldavad palju kiudaineid, B-grupi vitamiine, rauda, magneesiumi, tsinki ja kaltsiumi ning oleiinhapet (omega-9), millel on antioksüdantsed ja põletikuvastased omadused.

Erinevalt valgest ja pruunist seesamist, musti seesamiseemneid ei lihvita (koorita). Kuna suurem osa kasulikke aineid on just selles ime peenikeses koores, siis nad on tunduvalt kasulikumad, kui valged seesamiseemned.

Koorimata mustad seesamiseemned on väga kaltsiumirikkad. Seesamiseemnete foolhappe sisaldus on samuti märkimisväärne – 100g seesamiseemnetes on 97 mcg foolhapet, mis moodustab 25% päevasest vajadusest. Foolhape on oluline DNA sünteesiks ja see on iseäranis vajalik naistele esimeste raseduskuude jooksul.

Seesamiseemnetes on ka palju niatsiini (vitamin B3), mis aitab alandada halva kolesterooli taste veres ja tõstab GABA aktiivsust ajus, mis omakorda aitab leevendada ärevust ja närvilisust.

Seesamiseemneid kasutatakse kõige enam erinevates Aasia köökides, ennekõike aga Lähis-Idas ja Indias. Sisaldab palju magneesiumi, kaltsiumi ja vaske. Musti seesamiseemneid kasutatakse enam just India, Hiina ning Kagu-Aasia köögis. Räägitakse, et mustade seesamiseemnete söömine väldib juuste halliks minemist.

Seesamiseemnete suur vasesisaldus aitab toetada kõiki liigeseid ning neid ümbritsevaid sidemeid. Vask osaleb paljudes põletikuvastastes ja antioküdantsetes ensüümisüsteemides ning on oluline tegur kollageeni ja elastiini omavahelises sidumises. Nende kahe aine õige tasakaal aitab anda meie luudele, liigestele ja veresoontele struktuuri, tugevuse ja elastsuse.

Seesamis leiduv magneesium aitab lõõgastuda, parandab und, alandab vererõhku ja aitab ennetada astmahoogusid ja migreeni. Ilma magneesiumita ei saa imenduda teine oluline mineraal meie kehas – kaltsium, mida leidub ka seesamiseemnetes ohtralt. Kaltsiumi olulisim roll on luude ja hammaste tugevdamine, kuid lisaks sellele on kaltsiumil kehas veel suur hulk erinevaid ülesandeid. Seesamiseemnete kaltsiumisisaldus oleneb oluliselt sellest, kas seemnekestad on eemaldatud või mitte. Puhastatud seesamiseemned, millest on valmistatud tahhiini, sisaldavad umbes 60% vähem kaltsiumi. Samas on seemnekestades leiduv kaltsium halvema imenduvusega kehas.

25 arvustust tootele Mustad seesamiseemned

  1. Kai Tamm (toote omanik)

    Ei oska võrrelda, sest pole neid enne proovinudki. Tunduvad head 🙂

  2. Kristina (toote omanik)

  3. Gaidi (toote omanik)

  4. Hille (toote omanik)

    Huvitavad

  5. Anonüümne (toote omanik)

    Ei ostnud neid söömiseks vaid rituaaliks 🙂

  6. Rita (toote omanik)

  7. Eve (toote omanik)

  8. Grete S. (toote omanik)

  9. Lidia M. (toote omanik)

  10. Anonüümne (toote omanik)

  11. Anne Kiisk (toote omanik)

    Kvaliteetne toode!

  12. Anonüümne (toote omanik)

  13. Anonüümne (toote omanik)

  14. Anonüümne (toote omanik)

  15. Anonüümne (toote omanik)

  16. valli rohtmets (toote omanik)

  17. Katrin K. (toote omanik)

  18. Vladimir F. (toote omanik)

  19. Tiiu (toote omanik)

    kvaliteetne kaup

  20. Anonüümne (toote omanik)

  21. Elen (toote omanik)

  22. Helen H. (toote omanik)

  23. Anu Laas (toote omanik)

    Parimad

  24. Anna-Maria (toote omanik)

  25. Galina (toote omanik)

Arvustust saavad kirjutada ainult need sisseloginud kasutajad, kes on antud toote ostnud.

Scroll to Top