Kardemon jahvatatud 10g

0,90 
90,00  /kg

Kardemon jahvatatud.
Neto kaal: 10g.
Pakendatud Venemaal.


Jätka ostlemist

Kardemon jahvatatud
Neto kaal: 10g.
Pakendatud Venemaal.


Harilik kardemon kasvab metsikult India lõunaosas. Taimel on pikad odajad lehed. Maapinna lähedal puhkevad kollakad või sinised õied. Viljadeks on 1,2 cm pikkused kuprad, milles asub tosin tugeva vürtsika aroomiga ning üsna nõrga kamprilõhnaga tumedat seemet.

Kardemoni kuprad kogutakse veidi enne täisküpsust. Neid kuivatatakse päikese käes, leotatakse vees ja kuivatatakse uuesti.

Kardemon on tugev ja aromaatne vürts. Selle kergelt tsitruseline ja samas mündine olemus sobib hästi kokku kaneeli, muskaatpähkli, vürtspipra, ingveri, nelgi ja teiste aromaatsete maitseainetega. Seega on kardemoni sobilik lisada roogadesse, kus on need toiduained esindatud. Mustal kardemonil on suitsusem ja mentooli maitset viskav maik. Samuti täiendab kardemon sidruni, apelsini, greibi jt tsitruseliste maitset.

Kardemoni kutsutakse vürtside kuningannaks, kuna tegemist on kalliduselt kolmanda vürtsiga safrani ja vanilje järel. Vürtsi päritolumaadeks peetakse Indiat, Bangladeshi, Bhutani ja Indoneesiat. Tänapäeval on kardemoni suurim eksportija maailmas Guatemala. Kardemoni maitse- ja raviomadused on tugevamad mahedalt kasvanud taimedel, mida pole kasvamise ega kuivatamise-jahvatamise ajal kunstlike kemikaalidega töödeldud.

Kardemon teistes toiduainetes

Kardemon aitab sul võimendada roa komponentide nii-öelda oma maitset, täiendades seda veel omakorda mõnusa vürtsikusega.

Kardemon on iidsetest aegadest olnud ka seedimist soodustav, liigset vett väljutav ning hingeõhku parandav vahend. Araablased on seda pruukinud erootiliste tunnete äratajana. Tänapäeva Lääne meditsiinis lisatakse kardemoni seedimist edendavatesse ja turseid vähendavatesse ravimitesse, parandamaks nende lõhna ja maitset, mõnede väidete kohaselt ka nende toime tõhustamiseks.

Üldtuntud on kardemoni lisamine küpsetistele: küpsised, piparkoogid, leivad jms. Samuti on levinud kardemoni lisamine kuumadele jookidele, näiteks kohvile, teele, hõõgveinile või glögile.

Veel pannakse kardemoni riisitoitudesse, eriti hästi sobib vürts kokku basmati riisiga. Rootsi on tarvitatakse kardemoni väga palju – seal käib see nii õuna-, kõrvitsakoogi, banaanileiva, hamburgerite ja lihatoitude sisse.

Arvustused

Tooteülevaateid veel ei ole.

Arvustust saavad kirjutada ainult need sisseloginud kasutajad, kes on antud toote ostnud.