Kuivatatud till.
Neto kaal: 7g.
Pakendatud Venemaal.
Aedtill on Vahemere maadest pärit maitsetaim, mida ka paljud eestlased armastavad aias kasvatada. Till kasvab meie oludes hästi, sirgudes lausa 1,2 meetri pikkuseks. Aedtill sobib hästi liha- kala ja köögiviljaroogadesse, aedtilli teel on aga raviv toime, muuhulgas aitab jook parandada seedimist ning leevendada krampe.
Till on algselt pärit Lõuna-Venemaalt, Lääne-Aafrikast ja Vahemere-äärsetest piirkondadest, kuid tänapäeval kasvatatakse seda taime kõikides talle kliima poolest soodsates piirkondades üle terve maailma. Seemned on tugevama ja rikkama maitsega kui lehed ning enamasti seostatakse neid Skandinaavia ja Saksamaa köögiga. Tilliga võib maitsestada kõiki toite oma äranägemise järgi. Seda lisatakse salatite, suppide, pajaroogade ja isegi mõningate dessertide sisse. Muidugi sobib tilli kasutada nii toitude garneerimiseks kui ka smuutidele roheka tooni andmiseks. Värskendava dipikastme tegemiseks võib maitsestamata jogurti segada kokku hakitud tillist ja kuubikuteks viilutatud kurgist valmistatud salatiga.
Tillis peituvad eeterlikud õlid, mis on inimese tervise seisukohast tähtsad mitmel põhjusel. Esmalt stimuleerivad need seedetegevust, sest soodustavad nii sapivedeliku kui ka maomahlade eritumist. Teiseks õlide kasuteguriks on nende omadus aktiveerida teatud hormoone ja ensüüme tootma eritisi, millel on inimesele rahustav mõju. See aitab uuringute põhjal unetuse vastu. Till kiirendab urineerimise tihedust, mis omakorda aitab kehast edukamalt mürkaineid välja viia. Lisaks annab maitsetaim abi kõhugaaside, krampide ja energiapuuduse korral. Tilli seemned ja lehed on kasulikud suuvärskendajad ning samas aitavad edendada suuhügieeni oma desinfitseerivate omaduste tõttu. Ka saab inimene taimest hea annuse C-vitamiini, rauda, mangaani ja kaltsiumit.
Kasuta aedtilli soola asemel
Aedtillil on võrdlemisi tugev maitse, seega tuleb maitsestamisel tilliga ettevaatlik olla. Toitude maitsestamisel tilliga saame aga hakkama tunduvalt vähema soolaga. Hakitud aedtilliga saab ilusat värvi ning head maitset anda keedukartulitele – tillipuru tuleks peale raputada juba valmis keedetud kartulitele. Keetmise ajal võib aga vette lisada aedtilli varsi- sel puhul võiks need potti visata umbes 10 minutit enne kartulite valmimist.
Oksana (toote omanik) –
Terje (toote omanik) –
Maria (toote omanik) –
Anzelika J. (toote omanik) –