Petersell 7g

0,40 
57,14  /kg

Petersell.
Neto kaal: 7g.
Pakendatud Venemaal.


Jätka ostlemist

Petersell.
Neto kaal: 7g.
Pakendatud Venemaal.


Petersell on tilli kõrval üks eestlaste enim kasutatav maitsetaim. Kui palju me sellest nii tavalisest taimest aga teame? Petersellis peitub palju enam kui vaid vürtsikas maitse, sellest vahvast taimest on palju kasu nii tervisele kui ka ilule.

Petersell pärineb Vahemere maadest ja viiteid selle tarvitamise kohta on leitud juba neoliitikumist ja pronksiajast. Kreeklaste jaoks oli petersell püha taim, sellest valmistati lausa olümpiavõitjate pärgasid. Kuigi pärit soojalt maalt, talub petersell hästi külma ja püsib peenral roheline hilise sügiseni.

Mida petersell sisaldab?

Peterselli on kahte liiki: lehtpetersell (siledalehine või kähar) ja juurpetersell. Mõlema liigi lehed ja seemned sisaldavad eeterlikke õlisid (olulisim neist apiool), rasvu (22%), flavonoide ja glükosiide. Lehtedes on ohtralt rauda ja C-vitamiini ning leidub ka karotiini ja B-rühma vitamiine, samuti palju A-, B-, C- ja K-vitamiini.

Juures on rikkalikult valku, B1-, B2-, C-, PP-vitamiine, oblik- ja foolhapet ja karotiini, mineraalainetest lisaks kaaliumit, naatriumit, kaltsiumit, mangaani ja fosforit. Täiskasvanu saab oma päevase karotiinivajaduse kaetud juba 25 g värskete petersellilehtedega.

Petersell toidus

Petersellist kasutatakse ära pea kõik osad: lehed ja varred, seemned ja juured. Kui toidu sisse hakitakse tavaliselt reeglina värskeid lehti ja nooremaid varsi, siis ravimteesid tehakse ka jämedamatest vartest ja kuivatatud ürtidest. Maitse andmiseks sobib paremini pigem tugeva iseloomuliku maitsega siledalehine liik, kähar ja mahedama mekiga lehtpetersell on aga populaarne toitude kaunistamisel.

Juurpeterselli vürtsikas mekk sobib oivaliselt suppidesse, aga juurt lõigatakse ka ühepajatoitude sisse ja salatitesse. Enne toorsalatis kasutamist võiks juure väheses vedelikus kergelt läbi hautada, siis ei tõmbu see õhu käes pruuniks.

Kõige paremini sobitub petersellimaitse liha- ja kalatoitudega, aga ka juustu ja kaunviljadega. Juustuga koos on peterselli (nii juurt kui ka lehti) soovitatav lisada näiteks kastmetesse ja suppidesse. Peterselli maitsega klapivad hästi veel küüslauk, ingver, till, porgand, tomat ja paprika ning mõnevõrra ehk üllatuslikult ka paljud seened.

Loe veel:
Petersell sobib nii toidu kui tee sisse

Arvustused

Tooteülevaateid veel ei ole.

Arvustust saavad kirjutada ainult need sisseloginud kasutajad, kes on antud toote ostnud.