Seesamiseemned

(33 arvustused)

9,90  /kg

Valged seesamiseemned
Päritolu: India


Jätka ostlemist

Seesamiseemned
Päritolu: India

Seesamiseemned on heaks valkude allikaks, neis on eriti palju aminohappeid metioniini ja trüptofaani. Viimane neist aitab meil organismis toota õnnehormoonina tuntud serontoniini. Seesamiseemned sisaldavad palju kiudaineid, B-grupi vitamiine, rauda, magneesiumi, tsinki ja kaltsiumi ning oleiinhapet (omega-9), millel on antioksüdantsed ja põletikuvastased omadused.

Koorimata seesamiseemned on väga kaltsiumirikkad. Seesamiseemnete foolhappe sisaldus on samuti märkimisväärne – 100 g seesamiseemnetes on 97 mcg foolhapet, mis moodustab 25 % päevasest vajadusest. Foolhape on oluline DNA sünteesiks ja see on iseäranis vajalik naistele esimeste raseduskuude jooksul.

Seesamiseemnetes on ka palju niatsiini (vitamin B3), mis aitab alandada halva kolesterooli taste veres ja tõstab GABA aktiivsust ajus, mis omakorda aitab leevendada ärevust ja närvilisust.

Nagu ka teised seemned ja pähklid, sisaldab ka seesam fütoöstrogeenidena tuntud lignaane. Seesamiseemnetes leiduv lignaan sesamiin on vapustava antioksüdantse toimega. Uuringutes on leitud, et see takistab rottide maksas kolesterooli tootmist ja vähendab ka toidust saadava kolesterooli imendumist. Seega võib sesamiinil olla kolesterooli langetav toime.
Samuti on hästi teada seesamiseemnete kõhukinnisust leevendav ja soolestiku parasiitide vastane toime. Need väikesed seemned aitavad kaasa seedimisele ja stimuleerivad vereringet. Nende kõrge õlisisaldus libestab seedeelundeid ja toidab soolestikku.

Seesamiõli sobib kasutada salatite maitsestamiseks, toitude hautamiseks ning kergeks praadimiseks (suitsemispunkt 215 C). Aasias, kus taimtoitlus on väga levinud, kasutatakse seemneid erinevate riisist valmistatud toitude koostises. Paljudes araabiariikides tarvitatakse seesamiseemnete puruksjahvatamisel saadud erilist pastat (tahini). Tahiinit koos kikerherne, oliiviõli ja sidrunimahlaga blenderdades saab maitsva taimse pasteedi hummuse.

Lääne kultuuris on seesamiseemnete kõige levinum kasutusvaldkond nende erinevatele pagaritoodetele lisamine— nad kuuluvad mitmevilja leibade ja saiade koostisesse ning kaunistavad hamburgereid ja kukleid. Nende raputamine küpsetistele pole mingi hiljutine avastus, seda kasutasid pagarid juba enne meie ajaarvamist. Kuumutamisel omandavad seesamiseemned tugevama pähklise maitse ja aroomi.

33 arvustust tootele Seesamiseemned

  1. Anonüümne (toote omanik)

  2. Anonüümne (toote omanik)

  3. annely (toote omanik)

  4. Mari-Ann (toote omanik)

  5. Ruta (toote omanik)

  6. Jelena (toote omanik)

  7. Mari-Ann (toote omanik)

  8. Mari-Ann (toote omanik)

  9. KAIRE K. (toote omanik)

  10. Inga (toote omanik)

  11. Lidia M. (toote omanik)

  12. Urmas S. (toote omanik)

    Väga head värske maitsega.

  13. Anonüümne (toote omanik)

  14. lembit (toote omanik)

    5+

  15. Anonüümne (toote omanik)

  16. Anonüümne (toote omanik)

  17. Liiza (toote omanik)

  18. Evelyn (toote omanik)

  19. Lemme (toote omanik)

    Head!

  20. Jekaterina (toote omanik)

  21. Hannes (toote omanik)

  22. Anonüümne (toote omanik)

  23. Artjom (toote omanik)

  24. Helve T. (toote omanik)

    Head seemned,vajalikud tervisele

  25. valli rohtmets (toote omanik)

  26. Artjom (toote omanik)

  27. Maret M. (toote omanik)

  28. Vladimir F. (toote omanik)

  29. Anonüümne (toote omanik)

  30. Galina (toote omanik)

  31. Anonüümne (toote omanik)

  32. Triin Ülesoo (toote omanik)

  33. Galina (toote omanik)

Arvustust saavad kirjutada ainult need sisseloginud kasutajad, kes on antud toote ostnud.

Scroll to Top