Kirss kuivatatud – lisatud suhkru ja konservantideta.
Päritolu: Bulgaaria.
Koostisosad: kuivatatud kirss.
Toitumisalane teave 100 grammi kohta:
Energiasisaldus 1460,2kJ/349kcal
Rasvad 0,7g
– Millest küllastunud rasvhapped 0,1g
Süsivesikud 78g
– Millest suhkrud 67g
Valgud 1g
Soola 0g.
Kuivatatud kirss sobib ideaalselt koogile kaunistuseks, keeksi sisse maitse elamuse suurenamiseks või lihtsalt koduseks näksimiseks.
Kirss on ilus ja maitsev, ent paljud meist ei oska isegi ette kujutada, kuivõrd kasulik ja väärtuslik kirss on ja kui universaalsed on tema raviomadused.
Kirssi kasutatakse laialdaselt rahvameditsiinis tervisehädade kõrvaldamiseks ja paljude haiguste ravimisel, lisaks aitab see säilitada noorust ja head väljanägemist. Kirsist on valmistatud teesid, ürditeesid, tõmmiseid, keediseid, segusid ja eliksiire juba tuhandeid aastaid. Ametlik meditsiin kasutab apteegipreparaate, milles on kasutatud kirsi kõiki osasid.
Juba III sajandil eKr mainiti kirssi kui väärtuslikku ravivat saadust. Kirssi kasutasid ravimisel sellised kuulsad arstid nagu Hippokrates ja Avicenna.
Kuivatatud kirss on suur vitamiini allikas.
Vitamiinisisalduse poolest ületab kirss mitmeid tuntuid ja laialdaselt kasutatavaid puuvilju. Temas on rauda rohkem kui õunas, C-vitamiini rohkem kui apelsinis, paljude omaduste poolest ületab kirss musta sõstart ega jää alla granaatõunale.
Eriti palju on kirsis B9- (foolhape) ja P-vitamiini. Vitamiinid koos mikroelementidega osalevad vereloomes, on vajalikud aju ja kesknärvisüsteemi toimimiseks jne. Külmetuse ja seedehäirete puhul mõjub kirss vaarika sarnaselt, südamehaiguste puhul nagu aroonia ja toimib aspiriiniga samaväärselt võitluses põletikuliste protsessidega.
Kirsi tervendavad ja ravivad omadused säilivad isegi külmutamisel, kuivatamisel ja suhkruga konserveerimisel.
Kirss on suur antioksüdantide allikas
Teiste marjadega võrreldes on antotsüaanide kogus kirsis rekordiline. Antotsüaanid aitavad kapillaaridel säilitada oma kuju ja elastsust ning tugevdavad neid, alandavad vererõhku, takistavad enneaegset vananemist, kõrvaldavad edukalt kahjustusi ajurakkudes ja võitlevad vähirakkudega, suurendavad kõhunäärmes insuliini tootmist, vähendavad põletikke liigestes artriidi ja podagra puhul, hoolitsevad veresoonte ja südame häireteta talitlemise eest. Antotsüaanid takistavad diabeedi, rasvumise, vähi, Parkinsoni ja Alzheimeri tõve teket ja arengut.
Kumariini ja oksükumariini sisalduse poolest jääb kirss alla ainult punasele sõstrale, vaarikale ja granaatõunale. Need ained toniseerivad organismi, vedeldavad verd, normaliseerivad vere hüübimist, takistavad trombide tekkimist, aitavad ravida tromboflebiiti ja südame isheemiatõbe ning organismil taastuda ja toibuda pärast südameinfarkti või insulti.
Loe veel:
Kirss aitab hoida end terve ja kauem noorena
6 põhjust, miks süüa rohkem kirsse ja mureleid
Terje (toote omanik) –
Kersti (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Riho (toote omanik) –
Väga mõnus snäkk õhtuse tee kõrvale.
Anonüümne (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Jaan (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Eva (toote omanik) –
Anne P. (toote omanik) –
Kaja-Kairi (toote omanik) –
Sten S. (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Meeldib väga, et on ilma suhkruta.
Anonüümne (toote omanik) –
Mihhail Rog (toote omanik) –
Anne (toote omanik) –
Riho (toote omanik) –
Mõnusad ja maitsvad.
Anonüümne (toote omanik) –
Juri (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –