Päritolu: Poola.
Inimesed on õunu söögiks tarvitanud juba mitmeid aastatuhandeid. Kuulus Vana-Kreeka arst Hippokrates soovitas õuna südamenõrkuse, soolte häirete ja neeruhaiguste puhul. Inglise vanasõna ütleb, et üks õun päevas hoiab arsti eemal. Mis teeb selle kõigile tuntud ja tuttava puuvilja nii eriliseks?
Kuivatatud õunad – nende kasulikkus.
Õunad on väga tervislikud. Need sisaldavad rikkalikult C-vitamiini ja avoone, aga ka kaltsiumit, fosforit, rauda, A-, B1-, B2-vitamiini, niatsiini. Kokku on õuntes avastatud üle 300 bioaktiivse aine. Näiteks orgaanilised happed vabastavad maksa mürkainetest, eeterlikud õlid ja pektiin mõjuvad hästi soolestikule.
Õuna eelis teiste puuviljade ees on selle hea säilivus. See on ainus puuvili, mis võib säilida talv läbi, ilma et lõhna- ja maitsenüansid ning karastav hapete ja suhkru vahekord eriliselt muutuks. Õunu soovitatakse süüa eelkõige koos koore ning seemnetega, kuna just nendes leidub väga suur osa kasulikest ühenditest. Ka tervist on meie esivanemad õunaga turgutanud, kasutades seda nii külmetushaiguste kui ka seedeprobleemide raviks.
Hommikul ärgates tuleks õunu süüa aeglaselt närides, nii paraneb imendumisvõime. Teadlased on öelnud, et vererõhuhädade vastu aitab hommikul tühja kõhuga üks õun, enne magamajäämist tagab ühe õuna söömine hea une.
Õunad aitavad langetada vere kolesteroolisisaldust, ennetada ateroskleroosi teket, tugevdavad südant, hoiavad ära kõhulahtisuse. Veresoonte lubjastumise vastu aitab hästi näiteks kahe õuna söömine päevas. Õunad langetavad ka organismi soolasisaldust ja aitavad sellega langetada vererõhku.
Ka algava migreeni vastu on õuntel hea toime. Samuti kehakaalu langetamiseks, sest 100 grammi õunu annab vaid 59 kalorit energiat.
Õunad aitavad kaasa kasulike bakterite moodustumisele soolestikus. Kuivad õunad aitavad jämesoole põletiku puhul kõhukinnisusega. Õunas on palju kiudaineid, mis aitab normaliseerida seedimist ja eemaldada kehast kahjulikke aineid. Õuntes sisalduv pektiin vähendab kahjuliku kolesterooli sisaldust veres, neutraliseerib mürgiseid ühendeid.
Lisaks sellele aitavad õunad kaltsiumi imendumisele, mis omakorda aitab vältida osteoporoosi ja muid luu- ja lihaskonna haigusi. Kuivatatud õunad soodustavad kiirema rasvade ja valkude seedimist. Need sobivad liha ja paljude teiste toodetega. Õunad on hea ülekaalulisuse ennetamiseks, sest sisalduv kaalium eemaldab kehast liigse vedeliku.
Õunad parandavad mälu tööd ja suurendavad immuunsust. Kuivatatud õunte korrapärane söömine vähendab oluliselt dementsuse ja mäluhäirete ohtu. Lisaks vähendavad õunad vähiriski.
Loe veel:
Tee ise: Õunakrõpsud
Delfi: Hakka õunu krõmpsutama — mitu põhjust, miks õunad on tervisele väga kasulikud
Julia M. (toote omanik) –
Õunad olid teise kujuga, teisiti lõigatud. Soovisin just selliseid ümmargused, nagu pildil.
Kersti (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Osa õunu oli kaetud mingi teravamaitselise vürtsi kihiga.
Irina M. (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Helve T. (toote omanik) –
Super maitsvad ja kenasti pakitud
Ott (toote omanik) –
Tiiu (toote omanik) –
võiks olla rohkem puhastatud
Merily (toote omanik) –
Nagu vanasti vanaema juures. Ainukeseks miinuseks on eemaldamata õunasüdamik.
Anonüümne (toote omanik) –
Kaja K. (toote omanik) –
Minu lemmikud need õunad.
Angela Ebrok (toote omanik) –
Südamikud oleks võinud olla välja lõigatud aga muidu väga head
Maris (toote omanik) –