Mis on Tšurtšhela

Mis on Tšurtšhela (Tshurtshela)?

Pähklipureja muinasjutu peategelased, Marie ja Fritz, ootasid jõuluõhtul pingsalt, mida kallis Dosselmaier neile sellel aastal kingib. Marie ootas suurt nukumaja ja Fritz täiendusi oma sõdurite kompaniile. Maiustuseks krõbistati toidu kõrvale pähkleid. Sellised olid laste soovid Euroopas 19. sajandi alguses.

Kuid kas sa oled mõelnud, millest unistasid  samal ajal näiteks Gruusia lapsed? Õige vastus on Tšurtšhela! See on üks imepärane pikkade traditsioonidega Gruusia maiustus.

Kuid mis on Tšurtšhela ja kuidas teda valmistatakse? Klaasikaliselt valmistakse seda nii, et võetakse puhastatud kreekapähkli “liblikad”(võib kasutada ka teisi pähkleid), riputatakse niidi otsa ja kastetakse granaatõuna või viinamarja mahla. Selleks, et mahl maha ei jookseks, paksendatakse mahla kas tärklise või jahuga. Klassikaline tšurtšhela on kreeka pähklitega, kuid tänapäeval tehakse neid ka mandlite ja sarapuupähklitega, millele mõnikord lisatakse erinevaid kuivatatud puuvilju näiteks ploome, aprikoose või kumkvaate.

Tšurtšhela on tänu oma maitsele võimeline konkureerima kõigi kaasaegsete maiustustega, sest ta omab omapärast ja ainulaadset maitset – ta on üheaegselt nii magus, kui hapu. Ja lisaks, see imeline maiustus sisaldab igasuguseid erinevaid toitaineid, mis kõik koos aitavad säilitada erksust ja annavad energiat kogu päevaks. Ja mis veel parem – teda võib tarbida (näiteks erinevalt šokolaadist) piiramatus koguses ja seda nii täiskasvanud kui ka lapsed. Nii et laske käia – nautige seda maitsvat ja tervislikku maiustust!

Vaata ja loe lisaks:

Video: kuidas valmistada kodustes tingimustes Tšurtšhelat (vene keeles inglise keelsete subtiitritega).
Miks süüa kreeka pähkleid?
Miks on pähklid tervisele kasulikud?​

 

Kui Sa soovid osta Tšurtšhelat, siis seda saad teha ka meie e-poes.

Jäta oma kommentaar

Scroll to Top