kreeka pähkel

Miks süüa kreeka pähkleid?

Inimesed on tarbinud kreeka pähkleid juba aastatuhandeid. Esimesed ajaloolised tõendid pärinevad juba Babüloonia aegadest. Kuid arheoloogilised kaevamised on näidanud, et kreeka pähklit tarbiti Euroopas juba 8000 aastat tagasi. Tänapäeval võib kreeka pähklipuid leida ka mõnest Eestimaa koduaiast.

Kreeka pähkel on suure toiteväärtusega. Ta sisaldab suures koguses mineraalaineid  ja küllastumata rasvhappeid. Kreeka pähkli teeb eriliseks ta suur E-vitamiini sisaldus. Kulinaarias on väga hinnatud ka kreekapähkli (külmpress) õli tänu kõrgele kasulike mineraalide sisaldusele.

Läbi aegade on kreeka pähkleid tarbitud mitte ainult toitumise eesmärgil, vaid ka kui rahvameditsiini ravimit. Nii näiteks vastavalt Vana-Idamaa tarkusele tuli raskesti haigetel süüa rohkelt Kreeka pähkleid, sest see andvat tagasi elujõu.

8 põhjust miks süüa kreeka pähkleid:

  1. Juba ammu on välja selgitatud, et Kreeka pähklid vähendavad südamehaiguste ja mõningate vähivormide ohtu. Nad on üks parimaid toitaineid, mis aitavad vältida ummistunud veresooni.
  2. Kreeka pähklis sisalduvad E- ja H-vitamiinid aitavad vähendada vananemise märke – ta on üks parimaid toiduaineid, mis aitab võidelda kortsude vastu ja noorendab immuunsüsteemi.
  3. Kreeka pähklid aitavad kaasa aju tegevusele, mis on tegelikult väga huvitav kokkusattumus, eriti arvestades pähkli aju-sarnast kuju.
  4. Kreeka pähkel on üks parimaid toite, mis aitab tasakaalustada hormonaalset taset.
  5. Kreeka pähkel on üks parimaid toitaineid, mis aitab parandada meeleolu.
  6. Kreeka pähkel aitab tugevdada inimskeletti. Kõrge vase sisaldus aitab taastada vase puudulikkust, mis on üks osteoporosise põhjuseid.
  7. Kreeka pähkel aitab langetada kaalu.
  8. Kreeka pähklis sisalduv melatoniin aitab võidelda unetusega.

Piisab vaid 7 kreeka pähkli söömisest päevas, et nautida ta positiivseid omadusi.

Kuidas hoiustada ja tarbida kreeka pähkleid?

Tänu kõrgele rasva sisaldusele kipuvad kreeka pähklid kiiresti rääsuma. Seepärast tuleb neid hoiustada kinnises anumas ja soovitatavalt jahedas ja kuivas kohas. Rääsunud pähkleid võib süüa, kuid nad maitsevad ebameeldivalt. Seepärast on soovitatav osta väikestes kogustes ja võimalikult kiiresti tarbida.

Mõned toidud, kuhu saab lisada kreeka pähkleid:

  • Salatid – puista purustatud pähkleid salatile peale,
  • Hommikusöök – valmista ise granooli või müslit lisades sinna erinevaid pähkleid, rosinaid ja sukaade.
  • Pesto – lisa pestosse kreeka pähkli tükke
  • Jogurt – lisa jogurtisse koos erinevate kuivatatud puuviljade ja sukaadidega.

Kui Sa soovid osta kreeka pähkleid või tooteid, mis sisaldavad kreeka pähkleid, siis seda saad teha ka meie e-poes.

Jäta oma kommentaar

Scroll to Top