Naturaalne kuivatatud aprikoos kiviga – urjukk.
Ei sisalda konservante.
Enne söömist pesta ja lasta vees liguneda vilja pehmenemiseni.
Sobib kompotis kasutamiseks.
Koostis: aprikoos (100%).
Sort: Kandak (Lemon – hele aprikoosi sort)
Päritolu: Tadžikistan.
Toitumisalane teave 100 g kohta:
Energiasisaldus 952 kJ / 227 kcal
süsivesikud 51g
– millest suhkrud 43g
valgud 5,2g.
Sisaldab väheolulisel määral rasva ja soola.
Soola sisaldus tuleneb ainult loodusliku naatriumi olemasolust.
Päritolu ja kasvupiirkonnad
Meie naturaalne kuivatatud aprikoos kiviga, tuntud ka kui urjukk, on pärit Tadžikistani mägistest ja päikesepaistelistest piirkondadest, kus aprikoosipuude kasvatamine on iidne ja au sees hoitud traditsioon. Just siin, puhtas ja puutumatus looduses, kasvavad ‘Kandak’ sordi aprikoosipuud, mis on tuntud oma eriliselt heledate ja magusate viljade poolest. Tadžikistani kliima, mida iseloomustavad kuumad suved ja vähene sademetehulk, on ideaalne viljade täielikuks valmimiseks ja nende naturaalseks kuivatamiseks.
Urjuki valmistamise meetod on ainulaadne ja eristab seda teistest kuivatatud aprikoosidest. Erinevalt tavapärasest kivideta kuivatatud aprikoosist (kuraga), lastakse urjukil kuivada otse puu otsas, ilma et vilja eemaldataks. Aprikoosid valmivad päikese käes, kaotavad aeglaselt niiskuse ja tõmbuvad kortsu otse oksa küljes rippudes, kivi sees. See iidne ja täiesti naturaalne protsess tagab, et kõik vilja maitsed, aroomid ja toitained kontsentreeruvad ja lukustuvad vilja sisse. Kivi olemasolu aitab säilitada vilja terviklikkust ja annab sellele kuivamise ajal erilise, kergelt mandlise alatooni. See on kõige autentsem viis nautida aprikoosi, täpselt nii, nagu loodus on selle ette näinud.
Botaaniline taust
Urjukk on valmistatud ‘Kandak’ sordi aprikoosidest, mis on hariliku aprikoosipuu (Prunus armeniaca) eriline teisend. See sort on Kesk-Aasias kõrgelt hinnatud just oma heleda, peaaegu sidrunkollase värvuse ja meeldivalt magusa, kergelt hapuka alatooniga maitse poolest, mis on andnud talle ka lisanime “Lemon”. Botaaniliselt kuulub aprikoosipuu roosõieliste (Rosaceae) sugukonda ning on lähedalt seotud ploomide, virsikute ja mandlitega.
‘Kandak’ sordi puud on kohastunud kasvama Tadžikistani mäenõlvadel, kus nad saavad maksimaalselt päikesevalgust. Puud on vastupidavad ja nende viljad on keskmise suurusega ning õrna, sametise koorega. Urjuki eripära seisneb selles, et vili on kuivatatud koos kiviga. Botaaniliselt on aprikoosi kivi tegelikult seeme, mis asub puitunud endokarbi ehk kesta sees. Kuivades otse puu otsas, toimub viljalihas ja kivi ümber aeglane biokeemiline protsess, mis rikastab vilja maitsebuketti. Kivi annab viljalihale kuivamise ajal täiendavaid maitse- ja aroomiühendeid, mida kivideta kuivatatud aprikoosidel ei ole. Seetõttu peetakse urjukki maitse poolest sageli rikkalikumaks ja komplekssemaks kui teisi kuivatatud aprikoose.
Tarbimisviisid ja kasutusvõimalused
Naturaalne kuivatatud aprikoos kiviga ehk urjukk pakub ainulaadset maitseelamust, kuid nõuab enne tarvitamist väikest ettevalmistust. Kuna tegemist on täiesti loodusliku ja töötlemata tootega, mis on kuivanud vabas õhus, on oluline see enne söömist korralikult ette valmistada.
Ettevalmistus: Enne tarvitamist tuleb urjukki kindlasti pesta jaheda jooksva vee all, et eemaldada tolm ja muud looduslikud osakesed. Seejärel on soovitatav leotada vilju puhtas vees. Leotamise aeg sõltub soovitud pehmusastmest – mõnest tunnist kuni üleöö. Leotamise käigus imab vili endasse vett, muutub pehmeks, mahlaseks ja mitu korda suuremaks. Vesi, milles urjukki leotati, muutub samuti magusaks ja aromaatseks – ärge visake seda ära, vaid jooge seda kui tervislikku ja maitsvat jooki!
Parim kompott: Urjukk on kompotis kasutamiseks lausa loodud. Just kivi olemasolu annab kompotile selle erilise, sügava ja rikkaliku maitse, mida kivideta aprikoosidest ei saa. Keetke urjukki koos teiste kuivatatud puuviljadega või lihtsalt eraldi ning saate tulemuseks imeliselt aromaatse ja kuldse joogi, mis on tulvil naturaalset magusust. Lisatud suhkrut pole tihtipeale vajagi.
Tervislik maiustus: Pärast leotamist on pehmed ja mahlased viljad suurepäraseks tervislikuks maiustuseks. Eemaldage kivi ja nautige puhast aprikoosimaitset. Samuti võib leotatud ja kividest puhastatud urjukki kasutada smuutides, magustoitudes, putrudes või isegi soolastes roogades, näiteks Kesk-Aasia pilafis.
Säilitamine
Kuna tegemist on 100% naturaalse ja konservantideta tootega, on selle õige säilitamine eriti oluline, et tagada pikaajaline kvaliteet ja vältida riknemist. Urjuki kõva tekstuur ja madal niiskusesisaldus teevad sellest hea säilivusega toote, kui järgida mõningaid lihtsaid reegleid.
Hoidke urjukki jahedas, kuivas ja pimedas kohas. Parim paik on sahver või köögikapp, mis on eemal soojusallikatest nagu pliit, ahi või otsene päikesevalgus. Soojus ja valgus võivad viljade kvaliteeti halvendada.
Kõige olulisem on kaitsta urjukki niiskuse eest. Kasutage selleks õhukindlalt suletavat anumat – sobib nii klaaspurk, metallkarp kui ka tugevast materjalist kilekott. Õhukindel pakend hoiab eemal ka toidukoid ja muud kahjurid, keda kuivatatud puuviljade naturaalne magusus ligi meelitab.
Õigetes tingimustes säilib urjukk oma parimate omadustega pikki kuid, isegi kuni aasta. Kuna tegemist on täiesti kuiva tootega, ei pea seda külmkapis hoidma, kuid kui teie kodu on väga soe või niiske, võib külmkapp olla hea alternatiiv, kuid alati õhukindlas anumas, et vältida niiskuse kondenseerumist.
Miks valida just Pähklipureja Naturaalne kuivatatud aprikoos kiviga – urjukk
Pähklipureja tootevalikusse kuuluv urjukk on valik neile, kes otsivad midagi ehedat, traditsioonilist ja täiesti naturaalset. See ei ole lihtsalt kuivatatud aprikoos, vaid tükike Kesk-Aasia kultuuri ja ajalugu.
100% Naturaalne ja Konservantideta: Meie urjukk on täpselt selline, nagu loodus selle lõi. Selles ei ole grammigi lisatud suhkrut, vääveldioksiidi ega muid konservante. See on puhas, kuivatatud aprikoos. See teeb sellest ideaalse valiku eriti teadlikule tarbijale ja neile, kes on tundlikud lisaainete suhtes.
Autentne maitseelamus: Tänu unikaalsele kuivatusmeetodile – otse puu otsas ja koos kiviga – on urjuki maitse sügavam, rikkalikum ja komplekssem kui tavalistel kuivatatud aprikoosidel. Kivi annab sellele erilise mandlise nüansi, mida mujalt ei leia. See on tõeline gurmeeelamus.
Parim valik kompoti jaoks: Kui olete kunagi mõelnud, mis on hea Kesk-Aasia kompoti saladus, siis siin see on – urjukk. Kivi annab keedusele ainulaadse maitse ja aroomi, muutes iga kompotiteo eriliseks sündmuseks.
Traditsioon ja pärand: Valides urjuki, ei osta sa lihtsalt toitu, vaid toetad iidseid ja loodussõbralikke põlluharimismeetodeid. See on toode, millel on lugu. Pähklipureja toob selle autentse ja tervisliku elamuse otse Sinu kodukööki.
Loe veel:
Kuidas valida kuivatatud aprikoosi?
Millist kuivatatud aprikoosi osta ja kust?
Apricots & How Many To Eat In A Day
Julia (toote omanik) –
Katerina (toote omanik) –
Marina (toote omanik) –
Erika R. (toote omanik) –
Huvitav leid. Tôeline maiuspala ja nàrimis maius
Liiza (toote omanik) –
Eva (toote omanik) –
Väga kvaliteetne toode. Soovitan kõigile!
Merike P. (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Kristiina (toote omanik) –