Tume kuivatatud aprikoos “Šokolaad”.
Pehme naturaalne kuivatatud aprikoos kivita.
Ei sisalda konservante.
Koostis: tume kuivatatud aprikoos (100%).
Sort: “Šokolaad” (tume aprikoosi sort)
Päritolu: Tadžikistan.
Toitumisalane teave 100 g kohta:
Energiasisaldus 945 kJ / 226 kcal
Rasva 0,5g
– millest küllastunud rasvhapped 0g
– millest monoküllastamata 0g
– millest polüküllastumata rasvhapped 0,017g
süsivesikud 60,7g
– millest suhkrud 40g
– millest kiudained 7,3g
valgud 4,8g
Vitamiiin A 1081mg
Niatsiin ehk B3-vitamiin – 2,589mg
Kaalium 1162mg
Raud 2,67mg
Sisaldab väheolulisel määral soola.
Soola sisaldus tuleneb ainult loodusliku naatriumi olemasolust.
Päritolu ja kasvupiirkonnad
Meie tume kuivatatud aprikoos ‘Šokolaad’ on pärit Kesk-Aasia pärli, Tadžikistani, päikeselistest ja viljakatest orgudest. See mägine riik, mida iseloomustavad puutumatu loodus ja iidsed põlluharimiskultuurid, on koduks unikaalsetele aprikoosisortidele, mida mujal maailmas ei leidu. Sordi ‘Šokolaad’ aprikoosipuud kasvavad kõrgel mägedes, saades kasu puhtast mäestikuõhust ja rikkalikust mineraalsest pinnasest, mis annab viljadele nende iseloomuliku sügava värvuse ja erakordselt rikkaliku maitseprofiili.
Tadžikistanis on aprikooside kasvatamine ja kuivatamine põlvest põlve edasi antud kunst. Erinevalt tööstuslikust tootmisest toimub siin kõik käsitsi ja loodusega kooskõlas. Viljadel lastakse puu otsas täielikult valmida, misjärel need korjatakse hoolikalt ja asetatakse kuivama otse puuokstele või spetsiaalsetele platvormidele. Kuivatusprotsess toimub aeglaselt, mäestikupäikese ja kuiva tuule koosmõjul. See traditsiooniline meetod tagab, et viljadest ei kao väärtuslikud toitained ning nende maitse muutub kontsentreerituks ja sügavaks, meenutades oma nüanssidelt tumedat šokolaadi – siit ka sordi nimi. See on ehe ja puhas toode, mis kannab endas mägede väge ja kohalike talunike pühendumust.
Botaaniline taust
Tume aprikoos ‘Šokolaad’ on eriline sort, mis kuulub hariliku aprikoosipuu (Prunus armeniaca) liiki, kuid eristub oma geneetiliste omaduste poolest. See sort on arenenud ja kohastunud spetsiifiliselt Tadžikistani karmide, kuid viljakate mäestikutingimustega. Botaaniliselt kuulub aprikoosipuu roosõieliste (Rosaceae) sugukonda, olles suguluses nii ploomide, virsikute kui ka mandlitega.
Sordi ‘Šokolaad’ puud on tavaliselt vastupidavamad ja sitkemad kui nende tasandikel kasvavad sugulased. Nende juurestik on sügav, et ammutada vett ja toitaineid kivisest pinnasest. Puu lehed on laialt südajad ja õied puhkevad kevadel enne lehtimist, kattes mäenõlvad õrna roosa-valge tooniga. Sordi eripäraks on viljade kõrge loodusliku suhkrusisaldusega viljaliha, mis kuivades karamelliseerub ja annab viljale tumepruuni, peaaegu šokolaadikarva värvuse. Vili on keskmise suurusega ja selle kivi eraldub kuivatamisel kergesti. Just see naturaalne tumenemisprotsess, mis toimub ilma igasuguste lisanditeta, eristab seda sorti tavapärastest heledatest aprikoosidest ning annab talle ainulaadse, kergelt šokolaadise ja rosinase alatooniga maitse.
Toiteväärtuslikud omadused
Tume kuivatatud aprikoos ‘Šokolaad’ on tõeline toitainete kontsentraat, pakkudes lisaks suurepärasele maitsele ka muljetavaldavat valikut vitamiine ja mineraalaineid. See on ideaalne viis oma menüü rikastamiseks, kuna kuivatatud kujul on viljade toiteväärtus kaaluühiku kohta mitmekordne.
Need aprikoosid on erakordselt rikkalik A-vitamiini allikas. A-vitamiin on tuntud oma keskse rolli poolest normaalse nägemise säilitamisel. Lisaks aitab see kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele ning on oluline naha ja limaskestade tervise hoidmisel. (EFSA Journal, DOI: 10.2903/j.efsa.2009.1221)
Aprikoosid sisaldavad märkimisväärses koguses niatsiini ehk B3-vitamiini. Niatsiin on oluline energiatootmises – see aitab kaasa normaalsele energiavahetusele, vähendades seeläbi väsimust ja kurnatust. Samuti toetab niatsiin närvisüsteemi normaalset talitlust ja aitab hoida nahka tervena. (EFSA Journal, DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1757)
Need on ka suurepärane kaaliumi allikas. Kaalium on elutähtis mineraalaine, mis aitab kaasa normaalse vererõhu säilitamisele. Lisaks on see vajalik närvisüsteemi ja lihaste, sealhulgas südamelihase, korrektseks funktsioneerimiseks. (EFSA Journal, DOI: 10.2903/j.efsa.2010.1469)
Lisaks eelnevale on aprikoosides ka rauda. Raud aitab kaasa punaste vereliblede ja hemoglobiini normaalsele moodustumisele ning toetab hapniku transporti kehas. Samuti on raual oluline roll väsimuse ja kurnatuse vähendamisel ning immuunsüsteemi toetamisel. (EFSA Journal, DOI: 10.2903/j.efsa.2009.1215) Kõrge kiudainete sisaldus toetab omakorda seedimist ja tagab pikemaks ajaks täiskõhutunde.
Tarbimisviisid ja kasutusvõimalused
Selle aprikoosisordi ainulaadne maitseprofiil, milles on tunda nii magusust kui ka kerget šokolaadist mõrkjust, teeb sellest erakordselt mitmekülgse toiduaine.
Kiire ja tervislik vahepala: Kõige lihtsam on nautida neid otse pakist. Tänu oma pehmusele ja naturaalsele magususele on see ideaalne suupiste tööl, koolis või matkal, pakkudes kiiret energiasüsti ja peletades magusaisu tervislikul moel.
Hommikusöögi rikastaja: Haki aprikoose ja lisa neid oma hommikupudrule, müslile või Kreeka jogurtile. Nende sügav maitse sobib suurepäraselt kokku kaerahelveste, pähklite ja seemnetega, luues luksusliku ja toitva päeva alguse.
Küpsetistes ja magustoitudes: Tume aprikoos ‘Šokolaad’ on suurepärane alternatiiv rosinatele või datlitele. Kasuta seda keekside, energiapallide, toorbatoonide või granolabatoonide valmistamisel. Selle šokolaadised noodid täiendavad ideaalselt kakao ja pähklite maitset. Proovi valmistada toor-brownie’sid, kasutades magustajana just neid aprikoose.
Soolastes roogades: Ära pelga eksperimenteerida! Aprikooside magusus loob suurepärase kontrasti soolaste ja vürtsikate maitsetega. Lisa neid tükeldatuna Kesk-Aasia pilaffi, Maroko tagine’i või hautistesse. Samuti sobivad need ideaalselt juustuvaliku kõrvale, eriti tugevamaitseliste juustudega nagu sinihallitusjuust või laagerdunud cheddar.
Säilitamine
Et säilitada tumeda kuivatatud aprikoosi ‘Šokolaad’ ainulaadne pehme tekstuur, sügav maitse ja väärtuslikud toitained, on õige hoiustamine võtmetähtsusega. Kuna toode ei sisalda konservante, on see eriti tundlik väliskeskkonna mõjudele.
Hoidke aprikoose jahedas, kuivas ja pimedas kohas. Parim paik on köögikapp või sahver, mis on eemal otsesest päikesevalgusest, ahjust ja pliidist. Soojus ja valgus võivad vilju liigselt kuivatada ja põhjustada nende toiteväärtuse langust.
Kõige olulisem on kasutada õhukindlat anumat. See hoiab ära niiskuse ligipääsu, mis võiks põhjustada riknemist, ning samal ajal kaitseb vilju kuivamise eest, säilitades nende meeldiva pehmuse. Sobib nii klaaspurk, metallkarp kui ka kvaliteetne taassuletav kott. Õhukindel anum kaitseb ka tolmu ja kahjurite eest.
Nõuetekohaselt säilitades püsivad aprikoosid värsked ja maitsvad mitu kuud. Kui soovid nende eluiga veelgi pikendada, võid neid hoida ka külmkapis õhukindlas karbis, kuid enne tarvitamist lase neil toatemperatuuril soojeneda, et maitsed paremini esile tuleksid.
Miks valida just Pähklipureja Tume kuivatatud aprikoos ‘Šokolaad’
Pähklipureja tootevalikusse jõuab ainult hoolikalt kontrollitud ja kõrgeima kvaliteediga tooraine ning tume kuivatatud aprikoos ‘Šokolaad’ on selle suurepärane näide. See pole lihtsalt kuivatatud vili, vaid tõeline maitseelamus ja tervisepomm ühes.
Unikaalne maitse ja sort: Pakume Sulle haruldast aprikoosisorti ‘Šokolaad’, mida tavapoest ei leia. Selle naturaalselt tume värvus ja sügav, šokolaadi meenutav maitse on saavutatud ilma igasuguste lisanditeta – see on puhta looduse ja traditsioonilise kuivatusmeetodi tulemus.
Puhas ja naturaalne: Meie aprikoosid on 100% naturaalsed. Need ei sisalda konservante, vääveldioksiidi, lisatud suhkruid ega muid lisaaineid. Soola sisaldus tuleneb vaid viljas endas leiduvast looduslikust naatriumist. Sa saad täpselt seda, mida näed – puhast ja ehedat kuivatatud puuvilja.
Kõrge toiteväärtus: See toode on tõeline supertoit. See on kõrge kiudainesisaldusega ning pakatab vitamiinidest (A, B3) ja mineraalainetest (kaalium, raud), mis toetavad Sinu heaolu mitmel tasandil, alates energiatootmisest kuni immuunsüsteemi ja vererõhu toetamiseni.
Teadlik valik: Valides selle toote, toetad Tadžikistani väiketalunikke ja nende traditsioonilisi, loodussäästlikke põlluharimismeetodeid. Pähklipureja on pühendunud Sulle parima pakkumisele, tuues Sinuni autentsed maitsed maailma eri paigust. See on tervislik suupiste, mis rikastab Sinu toidulauda ja pakub unustamatu elamuse.
Loe veel:
Kuidas valida kuivatatud aprikoosi?
Millist kuivatatud aprikoosi osta ja kust?
TSMP Medical Blog: Are Dried Apricots Good for You?
Anonüümne (toote omanik) –
mõnusa maitsega aprikoosid
Merle (toote omanik) –
Anonüümne (toote omanik) –
Jelena Bagojan (toote omanik) –
Katrin K. (toote omanik) –
Väga head, liiga vähe tellisin!
Viktoria (toote omanik) –
väga magus minu maitsele
Maria (toote omanik) –
Vladimir K. (toote omanik) –
Katerina (toote omanik) –
Katerina (toote omanik) –
Urmas S. (toote omanik) –
Superhead, Ja ongi šokolaadise maitsega.Pole kunagi varem selliseid söönud.
Mait (toote omanik) –
Aleksandr K. (toote omanik) –
Marina Lacis (toote omanik) –
Oksana (toote omanik) –
Svetlana Linkevits (toote omanik) –
Ülihea!
Dagmar (toote omanik) –
Minu jaoks pigem vähe kuivad ja väga väga nätsked ja moosised. Ja tänu vähesele kuivusele läägelt magusad.
Aune Erik (toote omanik) –
Katre P. (toote omanik) –