türgi maiustus lokum

Türgi maiustus – lokum

Türgi maiustus - lokum, mis see on ja kuidas seda süüakse

Lokum (Rahat-Lukum, Loukum, Lukum) on pikkade traditsioonidega Türgi maiustus (inglise keeles tuntaksegi lukumi kui Türgi maiustust – Turkish delight). Lokum’i põhikomponentideks on suhkur ja mõni želeeriv aine – näiteks tärklis.

Lokum’i on erinevate maitsete, lisandite, värvide ja kujuga. Klassikaline lokum on väike värviline kuubik, mis on üle puistatud tuhksuhkruga. Mõnikord asendatakse tuhksuhkur kookoshelveste, või mõne muu purustatud pähklilisega või seemnega.

Lokumi ajalugu on segane – keegi ei tea täpselt selle algupärast päritolu, kuid Araabia maades kutsutakse lokumi rāḥat al-ḥulqūm (رَاحَة الْحُلْقُوم), mis tähendab “mugavus kurgule” (ingl. k. Throat Comfort). Vastavalt ettevõttele Haci Bekir, sai tänapäeval tuntud maiustus oma lõpliku kuju ja maitse peale Bekir Efendi palverännakut Mekkasse (Hadž). Bekir otsustas kolida oma kodulinnast Istanbuli ja avas seal 1774. aastal maiustuste kaupluse.

Algselt valmistati lokumi meest ja/või melassist ning veest, sideainena kasutati jahu, maitseks lisati roosivett, sidruni koort või mõruapelsini, mis andsid maiustusele ka vastava värvuse (punane, kollane, roheline). Ettevõte “Haci Bekir” oli esimene, kes hakkas magusainena kasutama glükoosi. Suhkru tootmise odavnemisega hakati maiustust valmistama täielikult suhkrust. Reeglina valmistatakse seda maiustust suurte tükkidena ja siis lõigatakse väikesteks kuubikuteks. Selleks, et väikesed kuubikud üksteise külge ei kleepuks, raputatakse nad üle tuhksuhkruga või kookoshelvestega.

Kesk-Aasia riikides on väga populaarne maiustus nugat (siin kohal on tähtis mitte segamini ajada vahemere ääres tuntud maiustusega, mis kannab sama nime). Tegemist on lokumi väga lähedase sugulasega. Nugat on samasuguse kujuga (väike kuubik), kuid valmistamisel kasutatakse reeglina vahustatud munavalget, mis annab maiustusele valge värvuse. Kesk-Aasias lisatakse maitseks erinevaid pähkleid (reeglina mandlit, saraapuupähklit või kreekapähklit) ja kaetakse kookoshelvestega.

Paljudes maades (näiteks Türgi ja Kreeka) on lokum nii populaarne maiustus, et seda tarbitakse koos kuuma teega küpsiste asemel. Ja vaatamata sellele, et tegemist on Türgi maiusega, võib selle imelise maiustuse austajaid leida üle terve meie planeedi.

Kui Sa soovid osta lokumi, siis seda saad teha ka meie e-poes.

Jäta oma kommentaar

Scroll to Top